יום רביעי, 5 במאי 2010

פיצוחים


פעמים רבות כשאני מזכירה שקדים, אגוזים, גרעינים, אני שומעת את המשפט הבא שנאמר בפחד "אבל זה משמין, לא?"
לכן היה חשוב לי לעשות קצת סדר, ובעיקר להרגיע.
קבוצת ה"פיצוחים" כפי שאנחנו קוראים להם היא אחת מהמתנות הטובות יותר שנתן לנו הטבע. יש להם ערך תזונתי כל כך גבוה, רק תלוי אילו פיצוחים אנחנו אוכלים ובאיזו כמות.
כשאני אומרת פיצוחים אני מתכוונת לאגוזים מכל הסוגים (מלך, לוז, ברזיל, פקאן, קשיו), שקדים, פיסטוקים, צנוברים, ערמונים (שהם גם סוג של אגוז), קוקוס, וזרעים - גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת (שכחתי משהו?).
בכוונה לא הזכרתי בוטנים, כי בוטנים מאוד אלרגניים ולא מומלצים למאכל.

האגוזים והזרעים בד"כ עשירים בחלבונים איכותיים (ביחוד הצנוברים) ולרוב גם בשומנים (מלבד הערמונים).
האגוזים מהווים מקור מצויין לאומגה 3, לויטמיני B, ברזל, סידן, נחושת, מנגן והזרעים מקור מצויין גם לאבץ. קל לגוף לעכל את האגוזים, אולם יש לשים לב לא לאכול אותם בסוף ארוחה שמנה, העיכול קשה יותר.

לאגוזים ולזרעים ערך רפואי רב:
  • הם יעילים במקרה של לחץ דם גבוה
  • תומכים בלב ובכלי הדם
  • מורידים כולסטרול
  • רובם דלים בפחמימות ולכן מצויינים לחולי סוכרת
  • מחזקים את הכליות ומערכת השתן 
  • לשומנים שבהם אני קוראת "שומנים מרזים", כי הם מסייעים בירידה במשקל
  • טובים לגמישות העור
  • הכמות הגדולה של האבץ בזרעים מחזקת את הערמונית, את מערכת החיסון, העור, הציפורניים, וחשובה לריפוי פצעים
איך לאכול?
חשוב לזכור שבאגוזים ובזרעים יש חומצות שומן בלתי רוויות, מסוג אומגה 3 ואומגה 6, שמתחמצנות מהר כך הערך התזונתי שלהם נפגע. הגוף צריך את חומצות השומן האלו, וכאשר הן מתחמצנות נוצרים חומרים שאינם בריאים. החימצון שלהן קורה בחימום, כבר מעל 45 מעלות. בחימום נהרסים גם החלבונים ואז האגוזים באמת הופכים למשמינים, כי לגוף אין מה להפיק מהם, העיכול נעשה קשה יותר והם נאגרים.
לכן כדי לשמור על הערך התזונתי שלהם אין לאכול אגוזים וזרעים קלויים.

מהמטבח שלי
 אני משלבת את האגוזים והזרעים בסלטים, בממרחים (פסטו למשל), בתבשילים (בסוף הבישול) כמו אורז, קינואה, דוחן וכו'.
אבל התגלית הגדולה ביותר שלי היא הייבוש שלהם לקבלת ממש פיצוחים.
כדי לא לחמם אותם מצאתי שיטה כיצד לייבש אותם בטמפרטורות נמוכות. אני משרה אותם למשך 2-3 שעות במים, מסננת היטב ומייבשת. אני משתמשת במייבש מזון שמייבש תוך הזרמת אוויר וחימום לטמפרטורות של 42 מעלות  בלבד. לפני שהיה לי מייבש מזון פשוט ניצלתי את השמש הירושלמית והוצאתי מגשי פיצוחים למרפסת. יש לדאוג להכניסם בלילה, כדי שלא יקבלו לחות ולהוציאם שוב לשמש למחרת.
ניתן לפני הייבוש להמליח מעט (במלח ים אטלנטי או במיסו). הם הופכים בתהליך הייבוש לקראנצ'ים, פשוט טעים ונשנוש בריא!
ניתן באותה צורה לייבש פקאנים בקליפתם. עם פטיש מטבח יש לסדוק מעט את הקליפה ולהשרות במי מלח 2-3 שעות ואז לייבש. מעדן.

כמו תמיד אשמח לקבל מכם תגובה כאן למטה.

בתאבון והמון בריאות
איילת

19 תגובות:

  1. היי איילת,
    האם ניתן, או רצוי, לשלב אותם בתהליך ירידה במשקל ?
    תודה, ענת

    השבמחק
  2. בוקר טוב,
    לגבי אגוזים אין בעיה,
    אבל גרעינים גם כן ניתן לאכול לא קלוי?
    האם ניסית לשים גם אותם במייבש המזון?
    תודה

    השבמחק
  3. ענת יקרה,
    כן רצוי לשלב בתזונה בזמן הורדה במשקל. כמובן שיש לשים לב מה אוכלים חוץ מהם, כי הדברים מסביב הם אלו שבאמת משמינים. הוסיפי חופן כל יום.

    אנונימי יקר - לגבי הגרעינים - כן לאכול לא קלויים. אני בפרוש ייבשתי גם גרעינים - אבטיח וחמנייה בקליפה. שוב -להשרות, להמליח מעט ולייבש. יוצא בדיוק כמו קלוי. מצויין
    יום נפלא

    השבמחק
  4. איילת היקרה, אני מעריכה ומעריצה את כל מה שאת עושה אבל.... חשוב להדגיש ש:
    נכון שאגוזים וזרעים הם בריאים אבל !! אסור לטעות גם כאשר הם לא קלוים אי אפשר לאכול מהם ללא הגבלה. לכל 100 גרם יש 650 קלוריות בערך. ואין מה לעשות עם החשבון הזה. 650 זה 650 וזה מחצית מהתזונה היומית המומלצת למי שרוצה באמת לרדת במשקל. אל תשכחי שאנשים שמתמודדים עם בעית משקל יכולים לאכול גם 200 גרם פיצוחים בריאים בלי להרגיש...אז 30 גרם זה בריא וטוב. ומעבר לזה... משמין!
    לא לשכוח שיש להשאיר מקום לעוד שמנים בריאים כמו שמן זית, טחינה, אבוקדו...גם זה נכנס לחישוב הקלוריות היומי המצטבר יופי גם ממזונות הכי בריאים בעולם.
    חנה, נטורופתית המתמחה גם בירידה במשקל.

    השבמחק
  5. חנה יקרה,
    הדרך שלנו כנראה שונה.
    אני לא סופרת קלוריות בכלל. מטופלים שעבדתי איתם ואכלו תפריט מאוזן, לא הוגבלו בכמות האגוזים וירדו יפה מאוד במשקל (ואפילו אכלו הרבה).
    חשוב לזכור לאכול מאוזן, מהכל, מכל אבות המזון, לקבל גם פחמימות, גם חלבונים, גם שומנים, ואז הגוף מתאזן לבד, ובאופן טבעי בשלב מסויים כבר לא יהיה רצון לאכול הרבה אגוזים.
    איילת

    השבמחק
  6. שלום איילת,
    האם תוכלי לציין כמויות שרצוי לאכול ביום בייחוד לגבי מי שגם רוצה לרדת במשקל.
    ושאלה נוספת, אגוזי ברזיל מכילים סלניום שהבנתי שרצוי להמעיט בו. האם זה נכון? ואם כן כמה לאכול מהם?
    תודה רבה,
    דורית

    השבמחק
  7. איילת המדהימה,
    אני מוצא לנכון להודות לך כאן על השינוי הגדול שעשית לי ולכל משפחתי (כולל ההורים), ובקשר לפוסט הזה, אני רוצה להודות לך על השינוי של התפישה שלנו לגבי גרנולה בריאה, בזכותך הפסקנו לקלות את הזרעים והאגוזים ועכשיו אני יכול להגיד שהגרנולה של רפאל היא הגרנולה הבריאה ביותר בארץ.
    אז שוב תודה גדולה על השינוי האדיר

    נתן ממבר

    השבמחק
  8. האם מדובר גם על גרעינים קלויים?
    כי הבנתי שבתהליך הקלייה מחממים את השמן והוא הופך ללא טוב

    השבמחק
  9. הי איילת,
    כמה זמן להשאיר אותם בשמש?

    השבמחק
  10. דורית - לגבי ירידה במשקל יש לבדוק את התפריט הכללי. אם אני אגיד חצי כוס אגוזים ביום, אבל מסביב את אוכלת מזון שאינו בריא לגוף, לא תראי ירידה במשקל, ולא בגלל האגוזים. לכן אני שוב אומרת, אני לא מאמינה בכמויות, אלא מאמינה בתפריט כולל ונכון. אם אוכלים את הדברים הנכונים ואוכלים מגוון של דברים - לא צריך להגביל כמות.
    לגבי אגוזי ברזיל - כן הם עשירים בסלניום, מומלץ 2-3 ביום בגלל כמות הסלניום הרבה.

    נתן היקר - תודה! מכיוון שאני מכירה לעומק את הגרנולה שלכם, אני בפרוש יכולה לומר שהיא הגרנולה הטובה ביותר בארץ.

    אנונימי - לגבי גרעינים - כן בוודאי. לא לקלות גם גרעינים כי חומצות השומן שבהם מתחמצנות.

    לגבי השמש - תלוי בטמפרטורה - אבל יום יומיים בד"כ מספיק. יש לטעום ולוודא שהם באמת קראנצ'יים.

    השבמחק
  11. שלום איילת.

    לגבי עיניין הקלוריות הרבות שיש באגוזים,כדאי לקזז את מאזן הקלוריות היומי שלנו ולהוריד מתזונתינו משהוא אחר, למשל לאכול פחות לחם
    או מאכלי איטריות למיניהם. בפיצוחים ובעיקר באגוזים יש יתרונות רבים כפי שציינת, ולכן שווה לאכול אותם, לעומת מזונות אחרים עתירי קלוריות, פחמימות ריקות, ודלים באבות המזון החיונים לגוף.
    אני אוכלת מידי יום ביומו בערב חופן אגוזי מלך לא קלוים, מלבד הערך התזונתי שלהם,זה גם טעים לי.

    לאה סידן.

    השבמחק
  12. איילת שלום
    אי אפשר לקרוא את התגובות והתשובות שלך בגלל שבאותו עמוד יש חומר נוסף שעולה על הכתוב אפשר לתקו את זה?
    בתודה כרם מרים

    השבמחק
  13. לחנה, לאה ולכל מי שרוצה לרדת במשקל...
    אני יכול להעיד, ממקור ראשון, שאני התחלתי לרדת במשקל כשהתחלתי לאכול יותר - רק לאכול נכון.
    בהדרכתה של איילת שיניתי את התזונה לתזונה נכונה, והתוצאה - ירידה של 16 ק"ג במשקל.
    החלק המענין הוא - שכאשר סיפרתי על התזונה שלי לחברה טובה שהיא נטורופטית ועוסקת בירידה במשקל, עשינו חישוב של מספר הקלורויות שאני אוכל ביום - והגענו ל- 3500 עד 4000 קלוריות ביום (ולא, אני לא מתעמל... )
    אין משמעות למספר הקלוריות שאנחנו אוכלים, כל עוד אנחנו אוכלים רק (!) את הדברים הנכונים.
    אז תפסיקו לספור קלוריות, ותתחילו לרדת במשקל...

    מוטי סחראי.

    השבמחק
  14. הי איילת הכל בסדר הפורמט במחשב השתנה ואני הצלחתי לקרוא הכל

    השבמחק
  15. אם לא בריא לקלות את הגרעינים והאגוזים, הרי שגרנולה איננה בריאה? האם יש דרך להכין גרנולה בריאה? האם קלייה בשמש רלוונטית בגרנולה?
    ואם גרנולה אינה מומלצת, אשמח לקבל רעיונות לארוחת בוקר בריאה שלא כוללת לחם.

    השבמחק
  16. מוטי יקר,
    תודה. אתה הוכחה חיה לירידה במשקל תוך התעלמות מוחלטת מהקלוריות. לא ידעתי שעשית חישוב קלורי... מדהים...
    ההתעסקות עם קלוריות זה משהו שהורגלנו אליו ולכן קשה לעשות את השינוי המחשבתי הזה.

    גילת יקרה - רוב הגרנולות בשוק אינן בריאות מכיוון שהאגוזים והזרעים קלויים. הגרנוה הייחידה הבריאה היא הגרנולה של רפאל, שאני מלווה את תהליך הייצור שלה, ובה האגוזים אינם קלויים. לכן היא גרנולה מאוד בריאה.
    ארוחת בוקר נוספת - דייסת ש"ש

    השבמחק
  17. בעיני, הפיצוחים הללו הם גם תחליף מצויין ובריא לנשנושים... במקום לקפוץ למטבח ולאכול 10 ופלים בלי לשים לב, אוכלים חופן אגוזים. זה טעים בהרבה, וגם בריא יותר, במיוחד אם הם קלויים בדרך שבה הצעת

    השבמחק
  18. הי איילת
    עברתי לתזונה טבעונית מלאה לפני כשנה
    הרבה ירקות, אורז מלא, לחם שיפון מלא, קיטניות מבושלות, המון טחינה מלאה וכו'
    אכלתי כחצי קילו אגוזים [לא קלויים] בשבוע
    עליתי 4-5 קילו
    העפתי מהתפריט את האגוזים
    וירדתי

    השבמחק