יום שני, 7 בפברואר 2011

איך תזונה יכולה למנוע ולטפל בסרטן?


Image: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

תזונה מהווה את אחד מהגורמים המשמעותיים ביותר במניעה וטיפול של סרטן בעיקר בגלל מספר תרכובות הנקראות "נוגדי חמצון" או " אנטיאוקסדנטים" אשר הגוף שלנו מקבל דרך התזונה. כפי שהתברר החמצן, שהינו חשוב ונחוץ ביותר לגופנו על מנת לתפקד, עובר בתא תהליך של חילוף חומרים, ובמהלך תהליך זה נוצרים הרדיקלים החופשיים שהם תוצרי הלוואי של התהליך. רדיקלים חופשיים הם חומרים כימיים שהורסים את התאים תוך כדי שינוי הדנ"א בגרעין התא, דבר שיכול לגרום לתאים האלו להפוך לסרטניים.
ז"א שרדיקלים חופשיים הם האוייבים של התאים בגוף. הם גורמים להזדקנות התאים, בעיות לב, סרטן ועוד .
נוגדי החימצון (האנטיאוקסידנטים) הם מולקולות שמתחברות לרדיקלים החופשיים האלו, מפסיקות את הפעילות שלהם ועוצרות אותם מלעשות נזק. האנטיאוקסידנטים מגיעים מהתזונה. התזונה המערבית המודרנית מבוססת על מזונות מעובדים וריקים שאינם מכילים שום ערך תזונתי ובוודאי שלא נוגדי חימצון. יותר מכך, התזונה הגרועה גורמת בעצמה לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים. אז גם נוצרים יותר רדיקלים וגם הגוף לא מקבל את נוגדי החמצון להלחם בהם ומחלה בהכרח נוצרת.
ישנם נוגדי חמצון שהגוף מקבל מהמזון ישירות כמו  ויטמינים ומינרלים ספציפיים שהם בעצמם נוגדי חמצון - ויטמין C, ויטמין A, ויטמין E  וסלניום ותרכובות אחרות. ישנם נוגדי חמצון שהגוף מייצר לבד (סופראוקסיד דיסמוטאז, קטלאז, גלוטתיון פראוקסידאז) שאותם הגוף מייצר מרכיבים בסיסיים שיש במזון כמו אבץ, נחושת, מנגן, ויטמין C וסלניום.
אנטיאוקסידנטים אלו נמצאים בד"כ בירקות ופירות צבעוניים. בירקות ירוקים (תרד, ברוקולי, כרוב, וכו') וירקות כתומים (גזר, דלעת, בטטה) יש את האלפא קרוטן, אחד מבין 600 חומרים הנכללים במשפחת הקרוטנואידים שנחשבים לנוגדי חמצון חזקים ביותר יחד עם בטא קרוטן, ליקופן, לוטאין וכו'. פירות וירקות אדומים כמו פירות יער, סלק, רימונים וענבים אדומים מכילים את נוגדי החימצון החזקים ממשפחת האנטיציאנינים, בנוסף גם שום, בצל, אגוזים וזרעים ועוד.
מחקרים הראו שרוב האנשים בעולם המערבי לא אוכלים ירקות ופירות בכמות מספקת כזו שתשפיע על בריאותם.
המלצה שלי היא להכניס לתזונה באופן קבוע מגוון גדול של פירות וירקות.
איך?
  • אכלו פירות וירקות טריים, כמו שהם, כל יום. ממליצה לארוחת בוקר ולנישנושים. 
  • הוסיפו פירות יער לסלטים (לצערנו אין אותם כל כך טריים בארץ, אבל אפשר לקנות קפואים)
  • הוסיפו שום ובצל לתבשילים
  • ירקות כתומים - עכשיו בחורף זה הזמן - מרקים ותבשילים
  • הכינו שייקים של פירות ואגוזים
  • רטבים לסלט - הוסיפו פירות יער טחונים
כמובן שאשמח לקבל מכם רעיונות ולשמוע את דעתכם כאן למטה,
המון בריאות
איילת

16 תגובות:

  1. גם קינמון נחשב נוגד חימצון רציני ומומלץ, בדיוק היום קראתי כתבה על מחקר בנושא (שכלל קבוצות ניסוי וכדומה).
    מומלץ במיוחד לחולי סכרת.

    השבמחק
  2. האם הבצל המבושל גם תורם לכך או שכל כוחו נעלם בבישול\טיגון?

    השבמחק
  3. אני מקפיאה פירות כמו בננה,מלון,תות,תמרים לחים,מנגו ומידי פעם מוציאה מהמקפיא וטוחנת לשייק-יש לזה ערך תזונתי?

    השבמחק
  4. הבת שלי מסכימה לאכול סלט מאד מגוון אבל רק בתוספת רוטב כמו אלף האיים האם הרוטב הורס את הירקות?

    השבמחק
  5. אז ככה:
    קינמון - נכון מאוד. תבלינים מסויימים מכילים מגוון נוגדי חמצון ויש להם תכונות ריפוי משמעותיות - קינמון, כורכום, שומר, ציפורן וכו'.
    בצל מטוגן - כל ירק שאנחנו מבשלים מאבד חלק מהערך התזונתי. ישנן תרכובות שנשארות, בד"כ הויטמינים נהרסים.
    הקפאת פירות לשייק - מעולה! אמנם יש ויטמינים שאובדים בזמן החיתוך וההקפאה, אבל נשאר הרבה ערך תזונתי. מומלץ מאוד לאמץ.
    רוטב אלף האיים - לא מומלץ בגלל הרכיבים המזיקים ממנו הוא עשוי. ממליצה להכין רוטב ביתי עם שמן איכותי, לימון וכו'. יש המון מתכונים מאוד טעימים לרטבים לסלטים, פשוט לבדוק ולנסות.

    השבמחק
  6. מצטרפת להמלצות של איילת. לפני כשנה אובחנתי כחולה בלימפומה בשלב "שקט". לא הוצע לי כל טיפול (קונוונציונלי) רק בדיקות מעקב. פניתי לנטורופת (שיטה הודית) ולאחר מכן לשיטת קינגסטון(ראו פרטים באינטרנט), קיבלתי הדרכות טובות לתזונה מרפאת ולפני שבועיים בדיקת CT אמרה שהמחלה נעלמה!!!
    אז בהצלחה לכולם. ותודה לאיילת על העשייה החשובה.

    השבמחק
  7. לחולת הלימפומה ! אודה לך אם תשלחי לי בדיוק את האתרים שבהם נעזרת לגבי שינוי המזון.
    מחזיקים לך ולנו אצבעות

    השבמחק
  8. מרגש אותי לשמוע. למרות שאני מכירה את ההשפעה המדהימה של התזונה על הגוף, כל פעם מחדש מתרגשת לשמוע סיפורים כאלו. יישר כח והמון בריאות!!

    השבמחק
  9. איילת היקרה תודה רבה על כל המאמרים הנפלאים שמאירים ומחדשים לי כל פעם מחדש
    רציתי לומר שלגבי הסלט- אני גיליתי שסלק אדום- מקופסת שימרים=מתוק
    מאוד עוזר להחיות את הסלט! והופך את הסלט לחוויה טעימה לחיך!
    וגם כפי שציינת הוא דבר בריא וחיוני בפני עצמו
    יישר כוח!
    אשמח לשמוע על דרכים לטיפול בנזקי העישון לאנשים שהפסיקו

    השבמחק
  10. החלמה מלימפומה - בשיטת קינגסטון קליניק. חפשו באינטרנט קישורים לדרך זו.
    בהצלחה

    השבמחק
  11. שלום איילת

    אובחנתי ב CLL למרות גילי הצעיר
    מה את מציע למגר את המחלה או להאט את קצב התקדמותה

    תודה מראש

    השבמחק
  12. בתחילת הבוקר,מים פושרים עם כפית דבש,כפית[שטוחית]קינמון ואותה כמות כורכום. טעים ומעודד ויש לזה אפקטים טובים

    השבמחק
  13. כמה פירות? האם אין בהם את אותו סוכר שאת מזהירה ממנו בתחילת המאמר? גם בבוקר גם כתוספת וגם כעוד תוספת?

    השבמחק
  14. אשמח לקבל תשובה כאן לשאלתי כמה פירות?

    השבמחק
  15. אפשר להוסיף שאלה קצת מורכבת?
    טוב אז ככה..
    אני בן 27 עם שיער שהלבין כמעט ב30 אחוז תוך כחצי שנה.
    אני כבר לא מעט חודשים עוקב אחרי הנושא וקראתי מחקר חדש,שמופיע כאן:http://www.fasebj.org/content/23/7/2065.full.pdf+html

    במחקר הזה נטען שכנראה ה H2O2,כלומר הרדיקלים החופשיים פוגעים בפעולת אנזים הקטאלז,שבתורו גורם לחוסר בMet-s a%b שבתורם מעקבים את הטירוזיאוניז,שהוא אחרי לייצו4 המלנין במלנוציט.

    הם הראו שם שבשיערה חומה כמות נוגדי החימצון שהזכרתי בסדרי גודל של פי 2 פחות מבשיערה לבנה..

    ומכאן נשאלת השאלה,
    איך אפשר לקבל באופן שאכן יחדור לגוף את אנזים הקטלאז?ו/או להעלות את רמות ה MET.
    והאם לקיחת L tirosine בכדורים הוא נכונה או שהקיבה מחסלת כל ערך חשוב ?

    אשמח מאוד לתשובות אני פשוט פנאטי בנושא וחייב למצוא אפילו משהו שרק ייתן תקוה..זה כבר הפך לבעיה פסיכולוגית לא פשוטה אצלי.

    תודה!

    השבמחק
  16. התכוונתי לסדר גודל של פי אלף בערך..לא פי שתיים ,והכוונה היא לHO20 ולא לנוגדי החימצון עצמם.

    תודה רבה רבה לך.אחלה בלוג

    השבמחק