יום שלישי, 28 בספטמבר 2010

האם הורים באמת אוהבים את הילדים שלהם?

ברור שכן. העניין הוא שע"פ הדברים שהורים נותנים לילדיהם לאכול, נראה שלא. האם לא ההורים הם אלו שמביאים את העוגות והחטיפים למסיבות יום הולדת? האם לא ההורים הם אלו שמזמינים פיצה או המבורגר ודוחפים ג'אנק לארוחות  ילדיהם? האם לא ההורים הם אלו ששולחים עם ילדיהם חטיף או פרוסת לחם לבן עם שוקולד לגן ולביה"ס? ודאי שכן.
בשנים הקודמות עבדתי הרבה בגני ילדים ובתי ספר, וכל פעם מחדש הייתי מזדעזעת לראות מה הילדים מוציאים מהתיק בארוחת עשר: 5 עוגיות (וזהו...), חטיף שוגי, פרוסה של לחם לבן עם נקניק/שוקולד/גבינה ועוד מאכלים נטולי כל ערך תזונתי מסוג זה.
הורים מגישים לילדיהם תפריט יוצר סרטן בכל ארוחה.

איך זה יתכן שהמאכלים גורמי הסרטן ביותר הם אלו שמוגשים כתפריט ילדים בכל מסעדה? במקום לקרוא "תפריט ילדים" למאכלים כמו פיצה, נקניקיות, שניצלונים, המבורגר, צ'יפסים, קורנפלקס, שוגי, אולי נקרא להם פשוט "תפריט גורם סרטן"?
הורים לא מבינים שהגוף של הילדים נבנה בדיוק מהחומרים שהם מכניסים לפה. כל מאכל שנכנס לגוף, הוא מהווה את אבני הבניין היחידות שבונות כל תא ותא בגוף הילד. איכות התאים שנוצרים, יהיה בדיוק שווה לאיכות האוכל שהם אוכלים.
וסרטן קורה כאשר התאים נפגעים. כאשר החומר התורשתי, הדנ"א, נפגע. אצל ילדים החומר התורשתי חשוף הרבה יותר, כי הם גדלים כל הזמן, התאים שלהם מתפתחים כל הזמן, מתרבים ומשתכפלים. הדנ"א שלהם, הרבה הרבה יותר פגיע, וכל מאכל כזה, עושה נזק גדול מאוד.
לא נראה לי שאף הורה לא יתן לילדיו לעשן סיגריות, סמים או אלכוהול.
ג'אנק פוד גורם סרטן בדיוק באותה צורה כמו סיגריות. זהו משהו שאתם חייבים להבין.
והאחריות היא של ההורים בלבד. האחריות ללמד, לכוון ולדאוג לילדים שיגדלו להיות מבוגרים בריאים.
ההתפשרות של ההורים בעניין האוכל היא זו שנותנת לילדים להבין שג'אנק הוא בסדר. הרי ילד סומך בעיניים עצומות על ההורה שלו. אין לילד ספק שההורה לא ירצה לפגוע בו לעולם. כך שאם הורה מתפשר ונותן ג'אנק לילד, הילד מבין שג'אנק זה בסדר. אם ההורה נתן, סימן שזה בסדר.
האחריות היא רק עליכם ההורים.
אני כבר מצפה לקבל תגובות מהורים שיגידו לי שהם מבינים שג'אנק זה לא אוכל בריא אבל הילד לא מוכל לאכול שום דבר אחר.
זה בדיוק מה שאני קוראת לו התפשרות. אז מה אם הילד לא אוהב. הוא ילמד לאהוב. זה כל כך חשוב שכאמא אעשה הכל על מנת לגרום לילדים שלי לאהוב אוכל בריא וכדי ללמד אותם מהי הדרך הנכונה עבורם. כשיתבגרו, ויבחרו את הדרך שלהם בעצמם, תהיה להם כל האינפורמציה על מנת שיוכלו לעשות את הבחירות בעצמם ולחיות ע"פ מה שמתאים להם. אבל כל עוד הם תחת אחריותי, זו החובה שלי לתת להם את הטוב ביותר.

עכשיו החלה שנת הלימודים. יש שלושה דברים חשובים שצריך לשים לב אליהם:
  1. ארוחת הבוקר לפני היציאה לביה"ס
  2. ארוחת עשר בביה"ס
  3. ארוחת הצהריים

ארוחת הבוקר לפני היציאה לביה"ס - אל תתנו קורנפלקס. זה הכי קל אבל עושה נזק גדול ביותר. תנו פירות טריים. בכל מיני צורות וטעמים.
ארוחת עשר - הקפידו היטב מה אתם נותנים. תנו אוכל עם אינדקס גליקמי נמוך, ז"א שמתפרק לאט בדם, כדי שישארו ערניים ושבעים עד סוף יום הלימודים. למשל כריך מלחם מלא עם אבוקדו/חומוס/פסטו, פירות יבשים אורגניים, אגוזים ושקדים וירקות טריים שיהיה לנשנש במהלך היום.
ארוחת צהריים - אם הילדים אוכלים בבית, זה קל יותר. הכינו להם מאכלים ביתיים, מלאים ולא מתועשים ומעובדים. אם הם אוכלים בביה"ס/בגן, סביר להניח שהתפריט הסטנדרטי הניתן בבתי הספר והגנים לא נותן להם את הערך התזונתי שלו הם זקוקים, ולכן הקפידו שארוחת הערב תהייה ביתית ומלאה ותכיל מגוון של דגנים, קטניות, ירקות.

לכבוד פתיחת שנת הלימודים, אני מקדישה את החודש הקרוב לילדים שלנו.
לקראת כך מספר ארועים:
  1. המגזין והדיסק של מועדון החברים "לבחור בחיים" מוקדש החודש לילדים:
  •  סרטן - ארוע שמתחיל ונוצר בילדות - איך להתמודד ולמנוע בבגרות / ד"ר איילת רוזנפלד
  •  5 המאכלים המזיקים לילדנו ו-5 המאכלים המומלצים ביותר וכיצד להגניב אותם לתפריט היומי
  • איך מחברים ילדים לתפריט בריא, ואיך עוזרים להם לרזות כשצריך / רינה כורש ועדית בן פורת
  • תזונה נכונה בתקופת בחינות / עו"ד ליז קשקש
  • כיצד לעזור לילד שסובל מעודף משקל/ד"ר איילת רוזנפלד
  • מסיבת יום ההולדת של שלי (הבת שלי) - מתכונים ורעיונות
  • מטרה 94 / מוטי סחראי
  • כריכים בריאים לביה"ס / השף בני נחמני
  • ועוד
דיסק עם הרצאת אורח - "בריאות הילדים שלנו - פעילות גופנית לילדים, תזונה ואורח חיים בריא" - גל ירדני מנכ"ל "אקטיבי" - מרכזי ספורט לילדים:
  • מדוע פעילות גופנית מגיל צעיר היא חשובה כל כך?
  • איך להביא את ילדנו לעשות פעילות גופנית?
  • איזו סוג של פעילות גופנית מומלצת?
  • אילו בעיות בריאותיות נפוצות כיום אצל ילדים בעקבות חוסר פעילות גופנית?
  • איך אנחנו כהורים נזהה בעיה גופנית/מנטלית שאפשר לפתור אותה ע"י פעילות גופנית פשוטה?
  • איך פעילות גופנית היום תשפיע עליהם בבגרות שלהם?
  • מהו הקשר בין פעילות גופנית נכונה ותזונה ואורח חיים בריא?
  • מהי פעילות גופנית לא נכונה?
  • איך אנחנו, ההורים, יכולים לעודד את ילדנו לאורח חיים בריא?
  • הקשר בין בעיות קשב וריכוז ופעילות גופנית, ועד כמה פשוט לעיתים לעזור לאלו שסובלים מקשב וריכוז
  • עד כמה נפוצות היום בעיות בחגורת הכתפיים אצל ילדים (כי הם הפסיקו לטפס על עצים כמו שהיה פעם) ועל ההשלכות של זה
 חברי המועדון מקבלים גם את המגזין וגם את הדיסק בדואר לביתם. לפרטים והרשמה למועדון:
http://www.healthyfamily.co.il/117036/club


 2. שיחה אינטרנטית "איך רותמים את הרצון של הילד למעבר לאורח חיים בריא" 
בתאריך 11.10, יום שני, בין השעות 21:00-22:30 אני מראיינת את רינה כורש, מפתחת שיטת האימון האינטגרטיבי לילדים ונוער, ומכשירה מאמני ילדים לאמן בשיטה שפיתחה. בראיון רינה תיתן כלים משמעותיים להורים שיעזרו לכם לכוון את הילד לבחור באורח חיים בריא. שזה יבוא ממנו. במהלך הראיון רינה אפילו תעשה תרגילים עם הורים שיהיו מעוניינים, ותראה איך לעשות את התרגיל עם הילד.
השיחה אינה כרוכה בתשלום אבל מחייבת הרשמה מראש כאן:
http://www.healthyfamily.co.il/117036/experts


זה נושא מורכב וחשוב, בריאות הילדים שלנו. אשמח לשמוע את דעתכם ולקבל את תגובתכם כאן למטה.
המון בריאות
איילת

5 תגובות:

  1. איילת,
    יישר כוח גדול על הפניית תשומת הלב להקניית הרגלים של תזונה נכונה לילדים בשלבי הגדילה שלהם.
    כמוך אני מאמינה שאין מקום להתפשרות בנושא.
    אצל ילדים דתיים ברור לכל ילד שלא יכניס אל פיו אוכל לא כשר, או לא יאכל מאכלי חלב אחרי אכילת בשר ואפילו אלו המקפידים על הימנעות ממאכלים שיש להם תוספת של אבקת חלב נכרי. הורים מצליחים בזה ואין מניעה שחינוך להזנת הגוף והתאים (כמובן הזנה עם הנאה) ולא סתם אכילה לשם הנאה ,יקדם את ילדינו להיות מבוגרים בריאים וחסונים.
    חג שמח
    גילה

    השבמחק
  2. הי איילת,
    אחלה של מאמר! מחכה לבאות. מסכימה איתך בכל לשון, ילדים לומדים לאהוב את מה שנותנים להם.הילד שלי בן חמש אוהב פיצה, אבל הכי אוהב פרכיות עם טחינה גולמית. למה? כי זה מה שאבא שלו הכי אוהב... והוא מחקה אותו.
    מעולם הוא לא ביקר במקדונאלדס ואין לו מושג מה זה. זה לא שהחינוך בבית הוא ספרטני, אבל באמת חשוב לדעת על מה לשים דגש. גם חטיפים אין לנו, והילדים שלי מנשנשים צימוקים, חמוציות, מישמש (אם בא להם משהו מתוק), ואפילו שקדים ואגוזי מלך.
    הכי חשוב, רק בריאות.

    השבמחק
  3. פוסט נהדר איילת,
    צריך להניף את האמת מול פני ההורים בצורה ישירה. צריך ללחוץ על הנקודות הרגישות אך הקרטיות ולדחוף אנשים לעשות שינויים אמיתיים באורח החיים שלהם ושל ילדיהם.
    שמח שנגעת בעניין הסרטן, באחריות של ההורים לנזק שהם גורמים לילדיהם ובהתמודדות העיקשת הנדרשת מההורים כדי לשנות הרגלים. יישר כח!!
    גיא

    השבמחק
  4. שלום איילת. עלי לציין שאני מאוד מסכימה איתך! מאוד חשובה תזונה! תזונה נכונה היא משפיעה על המצב הרוח של ילד, כוח למידע, ועוד! ההתנהגות וכוחות פיזיות מושפעות מתזונה גם לבן אדם מבוגר. קראתי שקיים אפילו גן ילדים עם מערכת מסוימת של תזונה. חשוב להקדיש לכך זמן וכוח, כיוון שמתזונה נכונה תלוי כמעט הכל.

    השבמחק
  5. שלום איילת
    אני אמא ל5 ילדים מגיל 9 עד חצי שנה. עם מודעות גבוהה לתזונה בריאה. אני גם מנחת הורים. וכל זה לא עוזר לי לגרום לילדיי לאכול בריא. מה שנחשב בריא הם שונאים. בוחרים את ה-פחות מזין מבין מה שאני מציעה להם (אני יכולה רק להציע), לעולם איני "דוחפת". לא בריא ולא לא בריא. אז מה את רוצה ממני? שאשים להם רסן בפה? שאדחוף להם עם אינפוזיה? אני יודעת שאמהות רבות כמוני חשות חוסר אונים עם המציאות הזו. רוב המבוגרים וההורים שאני מכירה הם בעלי מודעות לאכילה בריאה ולאורח חיים בריא. וזה לא עוזר!!!! האחריות שלי היא להציע, האחריות של הילד היא לאכול. חשבת על זה? נ.ב. יש לי 2 ילדים שכן משתפים פעולה עם האוכל הבריא. אז אולי זה לא אומר עלי שאני לא בסדר?

    השבמחק