יום שני, 25 באוקטובר 2010

אתם רוצים שאגלה לכם סוד?

גם לי אין הרבה זמן לעמוד במטבח כל יום.
נכון, אוכל ביתי זה חשוב מאוד, הכי חשוב, אבל אין לי זמן לעמוד במטבח כל הזמן, ולהכין 3 ארוחות ביום.
אני אומנם אוהבת את המטבח, ואוהבת לבשל מאוד אבל יש לי ילדים (אמנם גדולים, אבל מגיע להם זמן איכות, לא?), יש לי עסק לנהל ולהריץ ולקוחות יקרים לשרת ולעזור, וכדי שאני לא אקרוס, וכדי שאוכל להמשיך ולתת מעצמי, אני חייבת להקדיש ולתת גם זמן לעצמי  - לגוף ולנפש. אז מה עושים?

יש שתי אפשרויות:
  1. להתפשר ולקנות אוכל מוכן, מעובד ומתועש על מנת לחסוך זמן יקר - שניצלונים, חומוס, פיצה, רטבים, תבלינים ועוד.  פשוט לחמם ולהגיש, או להוציא מהמקרר ולהגיש.
  2. לדעת להתארגן ולדעת לקנות את הדברים הנכונים.
יש לי תחושה שאתם מבינים בדיוק מה היתה הבחירה שלי...וזה מה שאני רוצה לספר לכם. איך אני מתארגנת במהלך השבוע.

יום שישי - קניות בשוק (כל שבוע) ובחנות הטבע (פעם בשבועיים - שלושה). הקניות בשוק הפכו לבילוי משפחתי. כל יום שישי, בעלי, בתי ואני מבלים בשוק. כבר הכרנו את בעלי הדוכנים היקרים שהפכו להיות חברים שלנו והמפגש איתם כל שבוע פשוט מיוחד. מעבר לטעימות, לריחות, למעדנים ולמבחר שיש. אין כמו בילוי בשוק. אולי אני אכתוב על זה פעם פוסט נפרד.
כשאני חוזרת מהשוק אני שוטפת את כל הפירות, הירקות, עשבי התבלין - הכל. פורסת מגבות על השיש (מגבות גדולות של האמבטייה, לא מגבות מטבח) ומניחה הכל לייבוש.
ביום שישי האחרון כל כך התלהבתי מהצבעוניות ומהמבחר שצילמתי חלק (קטן) מהסחורה המופלאה שהבאנו מהשוק. מה ששימח אותי היא הידיעה שהכל יגמר במהלך השבוע. הנה הסתכלו:




יש דברים שלא זקוקים לשטיפה כמו גזרים, תפוזים, אבוקדו ועוד, והם נכנסים ישר למקומות האחסון שלהם.

אחרי שהכל מתייבש אני אורזת חלק מהפירות ואת כל הירקות בקופסאות TUPPERWARE שמיועדות במיוחד לשמור על הטריות ומכניסה למקרר. כך יש לי פירות וירקות טריים כל השבוע. ברגע שרוצים מלפפון, חסה או פטרוזיליה - הכל כבר מוכן לשימוש. אני לא צריכה להתחיל לשטוף. אם הייתי צריכה לשטוף למשל פטרוזיליה כל פעם לפני שהייתי רוצה להכין סלט, אין סיכוי שהייתי מכינה.

פירות רבים עוברים לסלסלות וקערות ומונחים על השולחן בסלון כדי שכל מי שעובר יחטוף ויאכל.

אפשר לקחת את זה צעד קדימה ופשוט להכין קופסאות עם בצל קצוץ - שיהיה לכל השבוע, חסה חתוכה - שיהיה לכל השבוע וכ'. נכון שהערך התזונתי נפגע ברגע שחותכים ירקות, אבל אם הבחירה היא בין להכין מראש ולקצוץ מראש את הירקות או לאכול מזון מעובד, אין ספק שההכנה מראש עדיפה.

מה אני עוד עושה?
קטניות - משרה כמות גדולה של קטניות - גרגרי חומוס, שעועית בכל מיני צבעים, עדשים וכו', מבשלת, מחלקת לקופסאות הקפאה ומקפיאה. כך יש לי בהשג יד גרגרי חומוס מבושלים למשל, או שעועית מבושלת, וכשמתחשק ממרח חומוס, או מרק שעועית, פשוט להוציא, להפשיר וההכנה אז אורכת 5 ד'.

דגנים - אני מכינה סיר גדול של דגן - אורז מלא, דוחן, פסטה, קוסקוס וכו' ומשתמשת במהלך 3-4 ימים באופנים שונים. למשל אפשר להכין פעם אורז עם מרק שעועית ואפשר גם להכין סלט אורז צבעוני ומפתה...או פסטה ברוטב עגבניות יום אחד וסלט פסטה יום אחר.

עוף/דגים/הודו - מכינה כמות גדולה, חלק מקפיאה וחלק משאירה במקרר. במקרר אני משאירה סוגים שונים של בשרים - למשל גם חזה עוף בגריל, גם פרגיות חמוץ מתוק וקציצות הודו. ואז כל פעם יש לי מנה אחרת להגיש.

רטבים לסלטים - בד"כ אני מתבלת את הסלט במעט שמן זית, לימון או סירופ רימונים ומלח. אבל לפעמים, אני מכינה רוטב אחר, בד"כ ע"פ בקשת הבן שלי. כדי לא להכין כל יום רוטב לסלט, אני מכינה בצנצנת, או בשייקר, כמות רוטב גדולה שמספיקה כמעט לשבוע ימים. כל יום לשפוך קצת על הסלט, חוסך זמן ועבודה.

בכלל רטבים - כשאני מכינה רוטב אני מכינה כמות גדולה יותר ומקפיאה - למשל רוטב עגבניות אני מקפיאה במנות וכך יכול לשמש אותי למגוון תבשילים - פסטה, פיצה, אורז, פתיתים, דג, עוף וכו'

כשהילדים היו קטנים הוספתי משהו נוסף - הכנתי מראש תפריט שבועי ואז כולנו ידענו כל יום מה יש לאכול. מבחינתי זה חוסך זמן לחשוב ולהתלבט כל יום מה להכין באותו הרגע, ומבחינת הילדים זה היה מרגיע ומלהיב לדעת מראש מה יש היום לאכול.

היום יש יום בשבוע, אצלי בד"כ זה יום שישי, כך אני אוהבת, שאני שוטפת מבשלת ומכינה. מכינה בשרים, דגנים וסלטים - סלט חומוס, סלט חצילים ברוטב עגבניות, טחינה, סלק וכו', מאחסנת בקופסאות אטומות ואיכותיות (TUPPERWARE) וזה נשמר לי טרי כל השבוע.

זכרו - הכל עניין של התארגנות.

אשמח ללמוד מכם. האם יש לכם טיפים נוספים? כתבו לי כאן למטה תגובות ורעיונות נוספים שיש לכם לארגון שבועי קל ונח.

בנוסף, רוצה להזמין אתכם להצטרף אלי להרצאה אינטרנטית חינמית בנושא "לאכול, לחיות ולהנות" בה אדבר על:
  • איך בונים גוף מנצח?
  • איך בוחרים מה צריך לאכול כדי להרגיש טוב?
  • מה לא צריך לאכול?
  • אך אפשר להנות מהאוכל הבריא?
  • איך תזונה יכולה לעזור במקרים של סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן, בעיות עיכול, מפרקים ועוד?
  • ועוד ועוד ...
ההרצאה תתקיים ביום ראשון הבא, 31.10, בין השעות 21:00 - 22:00. הכנסו לקישור הבא לפרטים והרשמה:

שוב, אשמח ללמוד מכם. האם יש לכם טיפים נוספים? כתבו לי כאן למטה תגובות ורעיונות נוספים שיש לכם לארגון שבועי קל ונח. 

המון בריאות
איילת

14 תגובות:

  1. איילת שלום,
    רציתי להוסיף בעניין עשבי התיבול: אני נוהגת מעבר לשטיפה שלהם, לקצוץ מידי פעם פטרוזיליה טרייה (אפשרי כמובן גם עם כוסברה, אלא שאיני אוהבת) לכלי ולהקפיא. כך בכל עת, ובמיוחד בחורף, יש פטרוזיליה "טרייה", רק להוסיף למרק, רוטב פסטה וכו', אפילו לא צריך להפשיר. מצאתי שזה מאוד יעיל.

    השבמחק
  2. איילת שלום,
    האם הפרות והירקות לא מתקלקלים יותר מהר כששוטפים אותם?
    האם עצם השמירה בכלי אטום היא שעושה את ההבדל?
    תודה

    השבמחק
  3. איילת שלום.
    כייף לקרוא וללמוד.
    טיפ נוסף - לסחוט כמות גדולה של לימונים, ולהקפיא בתוך מגשית קרח. כשרוצים להכין לימונדה או לבישול, פשוט להוציא מספר קוביות קרח (לימון). ולהנות!

    גם את עשבי התיבול/שום כתוש/בצל ניתן להקפיא נקיים וקצוצים דק-במגשית קרח, ואז זה יוצא ממש כמו בתיבוליות שקונים בסופר (של דורות). וישר לסיר הבישול.
    בצל מטוגן ניתן להכין כמות ולשמור במקרר/בהקפאה לכל השבוע. ואז יש מוכן כתוספת לחביתה/בישול.
    בתאבון ובהצלחה!
    מיכל ש.

    השבמחק
  4. תודה אילת על טיפ ח-ש-ו-ב!!!
    את רוב הדברים אני באמת מיישמת - כיף לדעת שאני בדרך הנכונה :).
    עם החומוס הלכתי צעד אחד נוסף (כי אני שונאת לנקות את מעבד המזון) - אני מכינה כמות גדולה של ממרח חומוס ומקפיאה בקופסאות קטנות. אשמח לשמוע האם זה פחות טוב, לדעתך.
    בחורף אני מקפיאה מס' מנות בשקיות קטנות של חומוס ושעועית מושרים אך לא מבושלים - לחמין.

    השבמחק
  5. תודה על הטיפים הטובים
    עוררת לי את התאבון :)

    מיכל

    השבמחק
  6. מיץ לימון סחוט או רוטב שנשאר אני מקפיאה בשקיות ניילון של קוביות קרח..

    תודה על הכתבה והטיפים.

    השבמחק
  7. איילת הי !
    אני נוהגת לשמור את הלימון הסחוט לאחר הסחיטה במקפיא וכך בכל פעם שאני צריכה גרידת לימון בהישג יד -יש לי .
    חוץ מזה,אני נוהגת לאפות פשטידות בתבניות מאפין אשיות וכך שולטת על הכמות והופכת את זה למזמין יותר -אפילו לילדים !

    השבמחק
  8. ירקות חתוכים למקלות (גזר, מלפפון, קולורבי, פרחי כרובית)לשמור בקופסא במקרר. כשמתחשק לנשנש, מטפטפים כמה טיפות לימון ומעט מלח. אפשר גם כתוספת למטבל גבינה וכדו. הבנות שלי מקבלות קופסאת ירקות קטנה לביה"ס בתוספת לסנדביץ'.

    ועוד המלצה חמה על מכשיר מדהים לפריטת רימונים (למרות שעונת הרימונים עומדת להסתיים).המכשיר הינו המצאה ישראלית (זכה במקום ראשון בתחרות מזון עולמית). קל לתפעול, נקי ומהיר (חצי דקה להוצאת כל גרעיני הרימון!). לכל מי שאוהב רימון ולא קונה רק בגלל הטרחה סביבו. פורטים כמה רימונים ושומרים בקופסא במקרר. מומלץ! מומלץ! מומלץ!

    השבמחק
  9. היי איילת
    מצאתי שהפרדה בין התאים במקרר שומרת על טריות טובה יותר כמו משפחת הסולניים יושבים ביחד בתא התחתון והם מסתדרים טוב גם עם העלים הירוקים למיניהם.בתא נפרד מלפפונים קישואים ופירות-למעט פירות הדר שזקוקים למרחב שלהם אחרת יבשלו...את הכל. ושקיות נייר עוזרות להאריך חיי מדף במקרר לכל הירקות והפירות
    רויטל

    השבמחק
  10. תודה לכולכם על הרעיונות המקסימים.
    לגבי השאלות:
    הפירות לא מתקלקלים אם שוטפים אותם, אלא אם כן לא מיבשים אותם לגמרי. אני מצאתי שכאשר הם שטופים ומיובשים היטב, הם נשמרים אפילו יותר זמן.
    מיטל - אין בעייה עם הקפאת החומוס.
    רויטלדו - מסכימה עם כל מילה לגבי המכשיר לפריטת רימונים - מעולה!
    רויטל - תודה על ההבהרה לגבי הסדר במקרר.
    איילת

    השבמחק
  11. אפשר עוד טיפ?
    איך את שוטפת כמויות של ענבים, עשבים כמו פיטרוזיליה, כרובית, וכל המסובכים? מהי הדרך הנכונה?

    השבמחק
  12. אני מאוד אוהבת להנביט שועית מש ועדשים, זמן ההנבטה שלהם קטן ואפשר לאכול אותם ללא בישול. אני מוסיפה לסלט, בתוך סנדוויץ עם טחינה גולמית או אבוקדו.

    השבמחק
  13. היי אילת ולכל המשיבים
    הטיפים נהדרים. תודה רבה.
    בענין הכלי לפריטת רימונים, אכן הרעיון מצויין אבל ניתן להכין לבד ובהרבה פחות כסף!
    אני מניחה חצי רימון מעל רשת של תנור ומכה עליו (יופי של דרך להוצאת מרץ ואגרסיות, אם נתקעו...) בעזרת כף מעץ. לאחר מספר חבטות הגונות הגרגרים קופצים החוצה בחדווה!

    השבמחק
  14. מה לגבי אורגני?
    יש קואופרטיב אורגני בתל-אביב,
    שפועל בימי שישי ושלישי.

    השבמחק