יום רביעי, 23 בפברואר 2011

האם הסוכר מתדלק תאים סרטניים?

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

מחקר שנעשה לא מזמן הראה שחשיפת תאי סרטן הלבלב לפרוקטוז (סוכר הפירות) גרם לתאי הסרטן להתרבות בצורה לא מבוקרת - סימן ההכר של סרטן.

פרוקטוז, הידוע בשמו כסוכר הפירות, הוא סוכר פשוט שניתן למצוא במזונות רבים.
צריכת פרוקטוז עלתה מאוד בשנות ה-70, לאחר שתעשיית המזון האמריקאית ייצרה את סירופ התירס העתיר בפרוקטוז והכניסה אותו באופן מלאכותי למזון. זהו מוצר מלאכותי מזיק ביותר.
הסוכר הרגיל שאנחנו מכירים, סוכרוז, מורכב מיחידת גלוקוז ויחידת פרוקטוז. הפרוקטוז נספג שונה בגוף מאשר הגלוקוז ועובר תהליך של חילוף חומרים אחר. בבליעת גלוקוז רמות הסוכר בדם עולות בעוד שפרוקטוז מעלה מאוד את רמת הטריגליצרידים.
כמו שכתבתי, פרוקטוז ניתן למצוא בצורתו החופשית או כקומפלקס עם גלוקוז. ברוב הפירות הפרוקטוז קשור לגלוקוז וברגע שהם מחוברים יחד הם מגיעים לדם הרבה יותר לאט מאשר פרוקטוז בצורתו החופשית. פרוקטוז בצורתו החופשית מגיע למזון בעיקר בצורתו המלאכותית דרך סירופ התירס המתועש.
החוקרים בדקו אם תאי סרטן יכולים להשתמש בפרוקטוז כדי לייצר אנרגייה, מכיוון שהם בד"כ מנצלים את הגלוקוז לפעולה זו. תאי סרטן משתמשים בכמויות גדולות של גלוקוז מכיוון שקצב ההתרבות שלהם גדול הרבה יותר מקצב התרבות תאים בריאים.
סוכר מכל סוג שהוא אמור להכנס לתא ושם לעבור תהליך של חילוף חומרים. למרות שמנגנון שונה אחראי להכנסת גלוקוז לתא מאשר הכנסת פרוקטוז לתא, חילוף החומרים שלהם די דומה אחרי שהם נכנסו . בנוסף, המדענים גילו  שבתאים של סרטן הלבלב, חילוף החומרים של פרוקטוז וגלוקוז נעשה דרך שני מסלולים שונים אשר שניהם בסופו של דבר שניהם מביאים להתרבות התאים. יש לזכור ששני הסוכריםצפה בבלוג מביאים להתרבות התאים בקצב דומה, ז"א שהמחקרים לא הראו שפרוקטוז גרוע יותר מגלוקוז, אלא רק ששניהם גורמים להתפתחות התאים הסרטניים בשני מנגנונים שונים. הגלוקוז נצרך ע"י התאים לשם יצירת אנרגייה בעוד שהפרוקטוז נדרש כדי ליצור את חומצות הגרעין (דנ"א  ו- רנ"א). מחקר זה היה הראשון להראות שתאים סרטניים יכולים להשתמש הן בפרוקטוז ביעילות והן בגלוקוז לתדלוק והתפתחות.
העניין הוא שיש לזכור את המסר המגיע ממחקר זה ועוד רבים אחרים  על ההשפעה השלילית של סוכרים בכלל בתזונה המערבית. כאשר אנשים משווים ממתיק אחד בממתיק שני הם מפספסים את הנקודה החשובה באמת. לכל הממתיקים ישנה השפעה שלילית על הבריאות, ולא משנה אם המרכיבים שלהם הם גלוקוז, פרוקטוז או סוכרוז. חלק מהממתיקים מעלים את רמות הסוכר, האחרים מעלים את רמות הטריגליצרידים אבל כולם מספקים עודף קלורי ויוצרים חוסר תזונתי. אין כאן שאלה איזה ממתיק בריא ואיזה אינו בריא. אף אחד מהם לא בריא. כולם בסה"כ סוכר מרוכז - דבר שתורם להשמנה ולהשלכות של ההשמנה ולכן יש להפחית את השימוש בממתיקים באופן משמעותי או להמנע מהם לגמרי.
מה אתם חושבים?
מזמינה אתכם כמו תמיד לכתוב לי ולהגיב כאן למטה.

26 תגובות:

  1. האם גם פירות בכלל זה ? כלומר גם באכילת פירות מומלץ להמעיט ? אם התשובה היא כן, נמצא שחוץ מירקות, אין דברים ממש בריאים ....

    השבמחק
  2. מצטרפת לשאלה של איתי ומבקשת התייחסות גם לפירות יבשים.

    השבמחק
  3. אם כבר משתמשים בסוכר, האם יש עדיפות לשימוש בסוכר חום?

    השבמחק
  4. שלום איילת,


    תודה על המאמר המעניין, ותודה בכלל על נוכחותך ברשת ובשיקולי התזונה שלי :-)

    בסופו של דבר לא הבנתי: אז איזה סוכרים כן כדאי לצרוך, אם חייבים סוכרים.

    ומצטרפת לשאלות של קודמיי בנושא פריות ודבש

    בברכה

    רונית בנארי
    מנכ"ל
    בר תובנות - סדנאות הכנה לקראת פרישה וליווי לאחריה
    http://www.newstarts.co.il

    השבמחק
  5. חבל שלא התייחסת בגוף הכתבה לשאלה המתבקשת בעניין הפירות עצמם, האם להפסיק לאכול פירות ?

    השבמחק
  6. אני מבינה את השאלה :)
    שימו לב שבכתבה יש התייחסות לחולי סרטן.
    תאי סרטן ניזונים מגלוקוז ופרוקטוז
    לכן כן, חולי סרטן צריכים להפחית כמות של פירות מסויימים, בעיקר אלו המכילים כמות גדולה של סוכר (בעיקר פירות הקיץ).
    בחורף הפירות נכונים להם יותר - אשכולית, פומלה, אפרסמון, אגס, תפוח חמוץ - הם בסדר, אבל גם את כמותם חולי סרטן צריכים להגביל.
    אנשים בריאים - מומלץ לאכול פירות. יש בהם פרוקטוז וגלוקוז , נכון, אבל הגוף צריך אותם.
    כמו כל דבר - העניין הוא איזון. תזונה שמבוססת על פירות בלבד, גם היא לא מאוזנת.
    איתי - ירקות הם הבסיס לתזונה שלנו אבל מעבר לירקות יש לאכול דגנים מלאים וקטניות.
    דבש - הוא בדיוק כמו סוכר. יש בו מעט מינרלים יותר מסוכר אבל מכיל סוכרוז בכמות גבוהה. תכלס, הגוף לא צריך אותו.
    שימו לב לפסקה האחרונה בכתבה:
    "אין כאן שאלה איזה ממתיק בריא ואיזה אינו בריא. אף אחד מהם לא בריא. כולם בסה"כ סוכר מרוכז - דבר שתורם להשמנה ולהשלכות של ההשמנה ולכן יש להפחית את השימוש בממתיקים באופן משמעותי או להמנע מהם לגמרי"

    השבמחק
  7. איילת שלום,
    תודה על תשובתך,
    אך עדיין לא ענית על שאלתי,
    האם יש הבדל בין סוכר חום ללבן?

    השבמחק
  8. תודה איילת על הארת העיניים

    אשמח לקרא את דעתך על אגבה בכלל
    ובפרט בהקשר של אנשים עם סכרת סמויה (102 גלוקוז ו-5.8 A1C

    השבמחק
  9. אם כבר משתמשים בסוכר - עדיף חום, פשוט פחות מעובד.זה לא אומר שהוא בריא.
    אגבה - שנוי עדיין במחלוקת. מכיל כמות גבוהה של פרוקטוז ולכן לא הייתי ממליצה לסכרת סמוייה.
    עדיף סטיביה

    השבמחק
  10. את מאד המלצת בעבר על רימונים. אני סובלתמטרגליצרידים גבוהים. האם רימונים טוב עבורי? אני יודעת שהם מכילים הרבה סוכר

    השבמחק
  11. סוכר הוא אחד האויבים הגדולים של הגוף שלנו. בחברה המערבית אנחנו צורכים אותו הרבה יותר מאשר אבותינו לפני מאות ואף אלפי שנים. זיכרו שצריך להסתכל על הדברים ברמה שבה הגוף רואה את הסוכר. מבחינתו לא משנה מהיכן הוא הגיע. בשורה התחתונה תוצרי הפירוק הסופיים הם מה שהגוף רואה ולא משנה מה המקור.דבש, פירות יבשים, סוכר חום, "חטיפי בריאות". בשורה התחתונה הגוף רואה גלוקוז, סוכרוז, פרוקטוז והשפעתם בריכוזים הגבוהים בהם רובנוצורכים אותם היא הרסנית. סוכר יוצר סביבה חומצית מאוד דבר שיש לו השלכות על מאגרי המינרלים ויציבות ה-DNA, פעילות מערכת החיסון, סביבת החיידקים שלנו במעי, איזון הורמונלי, יכולות קוגניטיביות ועוד.הדבר הכי חשוב להבין הוא שאין סוכר בריא. ולכן הדבר הטוב ביותר שנוכל לעשות הוא ללמוד אט אט להתנזר ולהיפרד ממנו. זה תהליך פסיכולוגי לא קל אבל כל דבר אחר, לצערינו, הוא הונאה עצמית.

    השבמחק
  12. תודה גיא. מדוייק ונכון. מסכימה עם כל מילה

    השבמחק
  13. סוכר ממתיק את החיים אבל פוגע בבריאות כפי שנאמר כל דבר שנשמע לנו טוב או שהוא לא חוקי או שהוא לא מוסרי או שפוגע בבריאות. אני מניח שכדאי לללכת בשביל החיים בריא ושמח ואם אין אפשרות עדיף שמח.
    מה דעתך??

    השבמחק
  14. זה לא פשוט העניין הזה, נראה לי שקשה מאוד לחיות מבלי להמתיק המשקאות לא טעימים, ומה עם קצת עוגות, או מתוקים אחרים דרך אגב ניסיתי סטיביה זה ממש לא זה אז מה עושים???

    השבמחק
  15. מתרגלים לא לצרוך מתוק.
    ואם מאד מאד רוצים מתוק? אז תמר או דבלה זה הרע במיעוטו.

    אני מדברת מניסיון.הצלחתי להעלים גוש סרטני 7.5 ס'מ
    ללא כימו, ניתח או הקרנות. עשיתי זאת רק בעזרת תוספים תזונה נכונה,ווהרבהכדורים לוחמי סרטן כמו:קורקום
    תה ירוק,שיבה,פיטריה וכו.. קבלתי הדרכה לכך לכן, להפסיק סוכר קמח ומוצרי חלב. תאמינו לי אפשר לחיות יופי .וללא סרטן.
    בהצלחה. נורית

    השבמחק
    תשובות
    1. היי נורית
      האם תוכלי לשלוח לי למייל פרטים על התזונה והתוספים . תודה
      elimenashe3@gmail.com

      מחק
    2. הי נורית, לצערי הרב, גם אני צריכה להעלים גידול. אשמח לפרטים על תזונתך...אם שמרת אותם...כבר עבר זמן...
      nshprinz@gmail.com

      מחק
  16. תודה נורית, מדהים!
    כיף לשמוע. הסיפור שלך מחזק ונותן השראה להרבה אחרים.
    יישר כח
    והמון בריאות!

    השבמחק
  17. שלום איילת,
    מה זה אומר לגבי אנשים עם סכרת סוג 1?
    יש לנו סיכוי טוב לפתח סרטן בידיעה שהלבלב שלנו לא מייצר אינסולין?
    תודה,
    הדס

    השבמחק
  18. לא יודעת מה להגיד על זה. חמי נפטר מסרטן הלבלב. לא היה אדם שמן, אך אכל כמו כל אדם מערבי. כשהתחיל הסרטן - התיאבון ירד לו דרסטית. כמה חודשים שכמעט ולא אכל כלום - והסרטן שגשג. בלי גלוקוז, בלי פרוקטוז, בלי אנרגיה - הסרטן חגג לו על הגוף וגמר אותו צ'יק צ'ק.

    השבמחק
  19. בכל דבר כמעט יש סוכר,גם בעוגות ולחמים מקמח מלא.
    אך קשה מאד לחיות ללא סוכר בכלל...האין זה הרע במיעוטו?
    והעיקר-האם זה אומר שבכל אכילת סוכר נוצרים תאים סרטניים ובסופו של דבר זמן הפרעון יגיע?
    ממש מפחיד,וגם מתסכל.
    אודה לך,איילת,אם תגיבי לשאלתי האחרונה.
    תודה,ציפי

    השבמחק
  20. שלום נורית,
    הסיפור שלך מדהים!
    תענוג לשמוע על מקרים כאלה. ואין מילים חוץ מאשר לומר כל הכבוד! על זה שהלכת נגד הזרם, על זה שהלכת על ה"אולי" ולא על "הבטוח", שנתת אמון בתזונה ואורח חיים ולא בכימוטרפיה במצב של סכנת חיים ממשית. כבוד ואומץ!
    אין מילים אחרות.
    יישר כוח!

    לציפי, הדס והאנונימי,
    זו פשטנות רבה מדי לתלות את כל האשם בסוכר. הוא שחקן מרכזי אך יש עוד המון גורמים שיחד יוצרים אפקט סינרגיסטי שבסוף עשוי להכריע את הגוף. אותו כנ"ל גם כשנמנעים מסוכר. זה לא מספיק כדי להחלים. עצתי לכם, לא להיתפס לפרטים. חשוב להבין שהבריאות והחולי הם תוצאה של שילוב בין מגוון רב של מרכיבים. לא חוטפים סרטן כי הלבלב לא מייצר אינסולין וגם הפסקת צריכת סוכר לא מבטיחה שתחלימו למעט העובדה שזה בהחלט מוריד מהעומס של המזיקים שאיתן הגוף צריך להתמודד.
    עוד נקודה בעניין היא שאין צורך באכילת סוכר כמקור אנרגיה. הבעיה האחרונה בתזונה שלנו זה להשיג אנרגיה. היא נמצאת כמעט בכל מרכיב תזונתי. בהקשר של גלוקוז שהוא מרכיב חיוני במטבוליזם של התא אפשר להסתפק בפחמימות. עמילן למשל, הוא פולימר של גלוקוז והגוף מפרק את העמילן עד לקבלת הרבה מולקולות גלוקוז ובהן הוא משתמש. לכן צריכת סוכר אינה חיונית לנו כלל ועיקר. אני אומר שוב, ככל שנפחית את התלות בסוכר כן ייטב וזה אחד הדברים היותר טובים שנוכל לעשות למען בריאותינו.
    שבת שלום,
    בריאות לכולם!

    השבמחק
  21. ומה לגבי ממתיקים מלאכותיים-אמנם גם הם לא טובים לגוף, אך האם הם מתדלקים תאים סרטניים כמו סוכר רגיל?

    השבמחק
  22. הי נורית, תוכלי לספק עוד פרטים על הטיפול שלך? אני גם כן מנסה להעלים גידול באופן טבעי אנא צרי קשר במייל shugya@gmail.com
    תודה

    השבמחק
  23. אל נורית
    אולי תוכלי לפרט איזו תזונה קיבלת? מה בדיוק עשית שעזר להשמיד את הגידול? האם תוכלי ליצור קשר למייל שלי, natalicaan@gmail.com
    תודה נטלייה

    השבמחק