Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net
המטרה שלנו כהורים היא לדאוג שהילד ישב מרוכז בכיתה עד ארוחת עשר. העניין שברוב המקרים זה לא מה שקורה ואנחנו, ההורים, אפילו לא מודעים לכך. למה?
רוב הילדים יוצאים מהבית בסביבות השעה 07:30 ולכן אוכלים משהו בחטף בערך בשעה 07:15 בבוקר. ארוחה זו אמורה להחזיק אותם שבעים, ערנים ומרוכזים עד השעה 10:00 , זמן ארוחת העשר.
העניין שברוב המקרים זה לא כך בגלל סוג המזון בארוחת הבוקר שהם אוכלים לפני היציאה מהבית. רוב הארוחות שלהן הילדים הורגלו מורכבים מרכיבים שגורמים לעליות וירידות חדות ברמות הסוכר בדם, דבר שגורם לחוסר ערנות, חוסר ריכוז ורעב.
ארוחת בוקר טיפוסית היא:
- קורנפלקס עם חלב
- פרוסת לחם עם שוקולד
- שוקו עם עוגייה
- רק כוס שוקו
- חטיף אנרגייה
כ ל ו ם!!!!!
רוב המאכלים מורכבים מפחמימות ריקות + סוכר. הפחמימות הריקות הן בדיוק כמו סוכר רגיל. הן הופכות בגוף מהר מאוד לסוכר כך שהארוחה כולה היא סוכר. סוכר פשוט זהנספג מהר מאוד בדם ומעלה את רמות הסוכר בדם מהר מאוד, ובאותה מהירות שהוא עלה, כך הוא יורד. ואז ברגע הירידה החדה של הסוכר חווים הילדים תופעות של טישטוש וחוסר ריכוז.
בנוסף, רוב הילדים לא אוכלים כלום לפני היציאה לבית הספר מה שזה אומר שאחרי שנת לילה ארוכה, מאגרי הסוכר שלהם ריקים, ואם הם לא אוכלים דבר עד השעה 10:00, רמות הסוכר בדמם יורדות מאוד, הגוף נכנס למצב של היפוגליקמיה, דבר שגורם לשורה ארוכה של תופעות בניהן עייפות, רוגז, כאבי ראש, טשטוש, דיכאון ועוד ואף לבעיות רפואיות רבות כמו בעיות עיכול, עודף משקל, כאבי מחזור, סיוטי לילה, קוצר נשימה, טשטוש ראייה, דלקות גרון, הזעה, בעיות לב ועוד.
התנהלות כזו לאורך זמן עם השנים תוביל בהכרח לסוכרת, בעיות לב וכלי דם, בעיות מפרקים, בעיות עיכול ועוד.
המטרה היא באמת לאכול ארוחת בוקר בריאה שתיתן לילדים את כל הרכיבים שהם צריכים לגופם שגדל ומתפתח, בנוסף שתחזיק אותם שבעים וערניים למשך כמה שעות טובות.
הסוכר שהם צריכים לקבל הוא סוכר שמקורו מפחמימות מלאות כמו לחם מלא (100% מלא), דגנים מאורז מלא או מקינואה או מדוחן, מפירות טריים ומירקות. גם החלבון יגיע ממקורות אלו יחד עם אגוזים או זרעים.
ארוחת בוקר צריכה להיות מגוונת - כל יום משהו אחר, למשל:
- פרוסת לחם שיפון מלא/חיטה מלאה/כוסמין מלא עם ממרח שקדים או ממרח בוטנים בלי חומרים משמרים, בלי מלח ובלי סוכר יחד עם מקלות של ירקות חתוכים
- סלט גדול עם ביצה
- מגוון פירות טריים עם אגוזים
- שלווה מאורז מלא יחד עם סלט פירות
- מיץ ירקות כמו גזר + תפוח
- דייסת שיבולת שועל עם בננה ותפוח
מה יותר קל מאשר לקלף אננס טרי, שעכשיו בדיוק בעונה, ולאכול לארוחת הבוקר יחד עם חופן אגוזים? או תפוח, אפרסק, שזיף, מילון ועוד?
הקורנפלקס עם החלב חייב לרדת מהתפריט היומי, גם בגלל הבריאות, אבל גם בגלל ההרגלים לחיים, שזו החובה שלנו כהורים להקנות להם.
ואם אין זמן להכין בבוקר - הכינו והתארגנו בערב. חתכו ירקות, חתכו פירות, קלפו גזר שיהיה מוכן לסחוט למיץ.
זה הרבה יותר חשוב מחוסר הנוחות בלשנות הרגל קיים.
אשמח לשמוע מכם כאן למטה ולקבל רעיונות - מה אתם או ילדכם אוכלים לארוחת הבוקר לפני היציאה מהבית?
המון בריאות
ושנת לימודים מוצלחת ופורייה (ובריאה!)
איילת
תודה איילת
השבמחקאני אמא גרועה אני יודעת שמחתי לקבל רעיונות מקווה להצליח.
אנחנו כמובן אוכלים קורנפלקס ניסיתי לשנות לחלב סויה וזה לא עבד הם לא אוהבים.
אשמח לקבל מתכון להכנת הדיסה ופטנט להמתיק אותה
האם סוכר קנים אפשרי או שזה אותו הרעל
תודה ושנת לימודים טובה
גלית
האם לחתוך את הירקות והפירות ערב קודם לא פוגע בערך התזונתי שלהם?
השבמחקאיילת, הרעיונות שלך מקסימים
השבמחקאבל באמת שאין זמן בבוקר.
אבל יותר מזה, אין שיתוף פעולה מהילדים.
איו מצב שבו אני מצליחה לשכנע את הבת שלי להחליף את הקורנפלקס או את הפרוסה עם השוקולד במשהו אחר.
דוגמא טובה אני נותנת. ירקות וגבינה. אבל הן לא מוכנות אפילו לנסות ולטעום.
מה עושים??
אשמח לכל טיפ בנושא.
גלית יקרה,
השבמחקדיסה טובה היא משיבולת שועל על בסיס מים או חלב שקדים.
ניתן להשתמש בחלב אורז בטעם וניל שמוסיף מתיקות מצויינת לדייסה.
1/4 כוס שיבולת שועל ו-1 כוס נוזל.
לזה ממליצה להוסיף תמר חתוך להמתקה, קינמון, תפוח חתוך, בננה וכו'. מעדיפה לא להוסיף סוכר אלא להמתיק ע"י תמרים.
טעים מאוד!
דליה יקרה,
השבמחקהשאלה המתבקשת היא האם יש לך זמן בבוקר לחתוך ירקות. אם כן, זה הדבר הטוב ביותר. אבל אם לא, ובעקבות כך תוותרי על אכילת ירקות, אז עדיף כמובן לאכול ירקות שנחתכו לילה קודם מאשר לא לאכול ירקות כלל.
אנונימית יקרה,
השבמחקלשכנע את הילדים זה תהליך שלוקח זמן. מה שחשוב הוא העקביות שלך. ברגע שאת מוותרת ונותנת קורנפלקס עם חלב או פרוסה עם שוקולד הילד מבין שזה בסדר, כי הרי הוא יודע שלעולם לא תפגעי בו או תתני לו משהו שיזיק לו.
לכן, לדעתי קודם כל גבשי לעצמך דעה והחליטי על דרך שאת שלמה איתה ואז הכיני תוכנית עבודה :)
ברגע שאני הבנתי עד כמה זה חשוב פשוט זרקתי הכל מהבית ולא היתה ברירה אלא לאכול מה שיש. נכון, היו כעסים וצעקות והתמרדות קשה, אבל זה עבר ברגע שהבינו כמה זה חשוב.
לכן חשוב קודם כל שתחליטי מה הדרך הנכונה לך ולכי איתה.
השינוי יכול להעשות בצורת שיחות, הסברים, שיתוף הילדים בהכנת האוכל, להתייעץ איתם מה היו רוצים, לחפש יחד מתכונים טעימים, לשמוע הרצאות יחד, לקרוא ספרים על הנושא יחד, לנסות יחד אבל הכל מתוך הנקודה שזה חשוב ובואו יחד נראה מה עושים.
המון בריאות
איילת
איני מתחכם אך מה בנוגע לברנפלקס עם חלב ולהמתקה זבש
השבמחקשלום איילת
השבמחקמאמר מקסים,
ארוחת בוקר היא אכן חשובה מאוד ורבים מדלגים עליה מפאת חוסר זמן בריצה הגדולה של החיים.
אני מציע להשקים קום ולקבל עוד שעה מופלא ביום, שעה ששומעים בה ציפורים והשמש עולה לה לעיתה.כך מתחילים את היום ברוגע.
שכחת לציין גרנולה בתור פיתרון מצויין לארוחת בוקר, גרנולה רפאל שאנו מכינים ממותקת במעט סוכר קנים וסילאן תמרים, עשירה בזרעים אגוזים ופירות טבעיים.
אני נהנה לאכול את הגרנולה שלי על פירות חתוכים , ומידי פעם אני מוסיף גם יוגורט עיזים / כבשים.
בחורף אני מכין דייסת שיבולת שועל או שעורה וממתיק עם סילאן מולסה או סירופ אורז. עם חתיכות פרי אגוזים וזרעים.
עוד ארוחת בוקר שלמה ומהירה שאפשר אפילו לקחת לדרך היא שייק פירות בתוספת אגוזים וזרעים סובין או כל תוספת מזינה העולה בדמיונכם :)
שבוע נפלא
נתן ממבר
מה דעתך על עוגיות ביתיות, על בסיס קמח מלא או קווקר, עם צימוקים או דבש ? או עוגיות טחינה ?
השבמחקאו חטיף אנרגיה ביתי מגרנולה ?
אני בד"כ לא אוכל ארוחת בוקר לפני שאני יוצא מהבית
השבמחקשאני אוכל אני אוכל גרנולה מיוחדת שקוראים לה קריספי צ'מפיון ואני מוסיף יוגורט
או טונה עם חמוצים עם לחם רגיל
איך היית ממליצה לי להתחיל את ההרגל החדש, בצעדים קטנים שאני אוכל לעמוד בזה כי אני חושב שזה חשוב
היי אילת
השבמחקנושא נהדר לכתוב עליו ערב ה-1 לספטמבר.
כמורה אני מסכימה לגמרי עם חשיבות הענין, אכן הילדים מתקשים לחשוב ולהתרכז ויש גם רבים שמתלוננים על תחושת רעב
שמעתי הרצאה מענינת של אדם שחקר את הנושא והוא המליץ על פרוסה עם גבינה צהובה מוכר לך?
כל טוב!
המורה
שלום איילת,
השבמחקתודה על המאמר. בקשר לחמאת הבוטנים - הייתי מוותרת כי יש קצת בעיה עם בוטנים ועובש עד כמה שידוע לי.
מה דעתך על פרוסה עם אבוקדו? או טחינה?
אנונימי יקר,
השבמחקאין לי ספק ששאלתך כנה ולא מתחכמת. שאלה לגיטימית וחשובה. ברנפלקס מכיל בד"כ ממתיק מלאכותי יחד עם שמן צמחי לא איכותי ותוספים נוספים. שים לב לרכיבים. אני לא ממליצה. ברנפלקס ללא ממתיק בכלל הוא מר ואינו טעים. יש את הברנפלקס של אדמה, הוא סביר מבחינת הרכיבים. דבש מבחינתי הוא כמו סוכר, הוא מכיל כמות גדולה של סוכרוז ולכן נספג מהר בדיוק כמו סוכר. מדי פעם אין בעיה אבל זו לא ארוחה מומלצת לבוקר באופן קבוע.
נתן יקר,
השבמחקתודה על המילים החמות.
אתה צודק - גרנולה היא מוצר מעולה לארוחת בוקר בתנאי שמכינים אותה מרכיבים איכותיים ולא קולים את האגוזים והזרעים, כמו הגרנולה שלכם.
אין ספק שהגרנולה שאתם מייצרים היא האיכותית ביותר בארץ ומומלצת לארוחת בוקר.
שייק פירות - רעיון מצויין
לאנוימי ששאל על העוגיות הביתיות - זו יכולה להיות אופציה, תלוי רק מה יש בפנים ומה הרכיבים. בכל מקרה גם אם הרכיבים איכותיים מומלץ לגוון ולאכול את העוגיות מדי פעם ודברים נוספים גם כן. עוגיות טחינה מכילות המון שומן - גם מהטחינה ובד"כ גם מחמאה וכמובן סוכר, לכן מומלצת כמות קטנה. שוב, הגיוון הוא חשוב ואסור לשכוח את הפירות והירקות
השבמחקבן יקר,
השבמחקאני לא מכירה את הקריספי צ'מפיון ולא יודעת ממה היא מורכבת ואיך מכינים אותה. נסה את הגרנולה של רפאל, היא האיכותית ביותר שקיימת היום.
אבל תגוון. כל יום משהו אחר. חשוב שתכניס פירות וירקות בבוקר. השינוי הטוב ביותר הוא באמת בצעדים קטנים ולכן תחליט כל יום על לנסות משהו אחר ע"פ ההמלצות שכתבתי בפוסט. טונה וחמוצים לא מומלץ, בייחוד לא עם לחם רגיל. הכי חשוב זו ההתארגנות מראש. פשוט להחליט יום קודם מה תאכל בבוקר ואם יש צורך להכין בערב, אז להכין.
מי כמוך איילת!
השבמחקמייד שיתפתי גם את גל אשתי במה ששלחת.
המשיכי לעשות מהפכות חיוביות בבתים רבים בישראל
עופר מלמד
איילת שלום,
השבמחקמצטרפת לכל המחמאות.
ושאלה - איך מבשלים דוחן כך שיהיה טעים? ניסיתי מספר פעמים ואינני מצליחה.
תודה
הי איילת,
השבמחקתודה על הרעיונות, אשתדל גם ליישם..
מוזרה לי העובדה שלי מאוד קל עם שינויים, אך לבנותיי קשה..
המשיכי לחלוק את האור שבך
שפע של טוב,
שרונה
שלום איילה.
השבמחקללא ספק, העלת נושא חשוב , שכדאי לדון בו.
הודעתי לילדים, שהקורנפלקס יורד מהמדפים באופן הדרגתי.
נתחיל בלחם שיפון קלוי/ חי עם קוטג׳ וננסה לגוון.
בתור התחלה, יש הענות.
בהצלחה לכולנו, תמר ליבוביץ.
איילת שלום,
השבמחקניסיתי לתת לבנותי לחם מרוח בממרח שקדים, הן לא ממש אהבו את זה...ניסיתי להמשתיק עם דבש, אבל קראתי שגם זה לא מומלץ. יש פתרון? בנוסף, האם יש עדיפות לאגוזים מסוג מסוים? (מלך, פקאן?)
מה עם קרקר מחיטה מלאה / שיפון של לחמית?